Moniek Slagter is een échte mensenfotograaf. Bruidsreportages en portretten zijn haar specialiteit. En dat is niet voor niets. Moniek heeft altijd al een grote liefde gehad voor het observeren van mensen. Wanneer ze fotografeert is ze dan ook voortdurend op zoek naar emotie en naar de mooiste, meest sprankelende momenten. Moniek: “Ik stop pas wanneer ik zeker weet dat ik geen betere foto had kunnen maken.” Daar willen wij graag meer van weten.

bruidsfotografie

Waarom begon je met fotograferen?
“Vanaf het moment dat ik op mijn 13e verjaardag een camera kreeg, was ik verkocht. Elk familiefeest en elke gelegenheid greep ik aan om foto’s te maken. Ik vond het heerlijk om te observeren, de leuke momenten vast te leggen en om op die manier het feest te beleven. Hoewel ik ben afgestudeerd als socioloog bleef ik altijd fotograferen. In 2000 besloot ik van mijn hobby mijn werk te maken en ik volgde een opleiding. Fotografie is datgene waar ik helemaal blij van word. Als ik m’n fotocamera bij me heb, ben ik in mijn element.”

Wat vind je het leukste aan fotografie?
“Ik vind het leuk om mensen op hun gemak te stellen en te enthousiasmeren. Of ik nu bruiloften fotografeer, een loveshoot doe of een portret maak, het draait altijd om mensen. Huwelijken brengen nog wel iets extra’s met zich mee. Je hebt toch een stukje verantwoordelijkheid; het kan niet over. En voor die mensen is het zó belangrijk, zó waardevol. Dat maakt elke bruiloft tot een nieuwe uitdaging. Bovendien kan ik er mijn creativiteit in kwijt. Het vergt niet alleen veel technische kennis, ik ben ook constant op zoek naar mooie momenten, leuke details en de juiste compositie.”

Wat is je eigen favoriete foto?
“Afgelopen zomer heb ik onderstaande foto gemaakt op het strand in Wassenaar. Die foto klopt helemaal voor mij. De vrijheid van dat meisje op haar schommel bij zo’n prachtige zonsondergang, die schepen op de achtergrond en dan zo’n tegenlichtje. Daar word ik blij van. Ik hou heel erg van bijzondere luchten en ik zou daar ook graag meer mee doen in mijn portretten en bruidsfoto’s.”

Portretfotografie Moniek Slagter

Hoe zie je de toekomst op fotografiegebied?
“Omdat ik het heel gaaf vind om mensen vast te leggen in een mooie omgeving, zou ik in de toekomst graag meer bruiloften in het buitenland fotograferen, bijvoorbeeld in Italië, op de Griekse eilanden of op Curaçao. Ik zie het wel voor me dat ik daar twee dagen van tevoren heenvlieg om de omgeving te verkennen, zodat ik op de bewuste dag de mooiste plekjes weet om de foto’s te nemen. Dat zou voor mij nog een extra dimensie geven aan het leuke werk dat ik al doe.”

Wat adviseer je aan iedereen die meer wil doen met fotografie?
“Voor wie begint met fotograferen is het heel belangrijk dat je leert te spelen met diafragma en sluitertijd. Daarnaast moet je heel goed leren kijken naar hoe het licht valt. Dat alles leer je door gewoon heel veel te fotograferen en door jezelf steeds nieuwe opdrachten en uitdagingen te geven. Loop om je onderwerp heen, zodat je oefent vanuit een ander perspectief een foto te maken en probeer bijvoorbeeld eens verschillende kleurenfilters op je flitser.”

Meer weten over Moniek? Ga naar http://www.laluzfotografie.nl/