Reisfotografie is iets anders dan het maken van leuke vakantiekiekjes. Het maken van reisfoto’s gaat om bewust rondkijken, alles goed in je opnemen en om het maken van de juiste foto op het juiste moment, terwijl vakantiefoto’s doorgaans alleen bewijzen dat je op een bepaalde plek bent geweest. Reisfotografie is dus niet heel eenvoudig, maar als je deze 9 tips ter harte neemt, kom je vast en zeker met de mooiste foto’s thuis!

Reisfotografie

1. Wees nieuwsgierig
Wist je dat een gezonde dosis nieuwsgierigheid je enorm kan helpen bij het maken van goede reisfoto’s? Lees je dus in voordat je naar een bepaald land gaat en zorg dat je iets weet over de cultuur en de lokale gebruiken. Zoek ook alvast naar plekken die mooi kunnen zijn om te fotograferen en kijk welke foto’s er al zijn gemaakt. Zo word je niet alleen op ideeën gebracht, maar je weet ook wat er al gedaan is en hoe je verrassende foto’s kunt maken. Die voorpret kan echt het verschil maken tussen een gewoon kiekje en een bijzondere foto.

2. Maak indrukwekkende portretfoto’s
Zou je graag mooie reisportretten maken, maar weet je niet hoe je de mensen moet benaderen? Zo moeilijk is het eigenlijk niet, het zal je zelfs meevallen hoeveel mensen er op de foto willen wanneer je ze aanspreekt. Bovendien hoef je het vaak niet eens met zoveel woorden te vragen. Met even lachen, je camera omhoog houden met je vinger op de sluiterknop en een vriendelijk knikje, kom je meestal een heel eind. Wees je er wel van bewust dat de lokale bevolking in sommige toeristische gebieden geld vraagt voor hun medewerking. Lees ook onze tips voor het maken van mooie portretfoto’s.

Indrukwekkende portretfoto

3. Zorg voor mensen in beeld voor meer sfeer
Ben jij ook wel eens thuisgekomen met foto’s van lege straten en kille gebouwen, terwijl er in werkelijkheid zo’n fijne sfeer hing? Wacht dan niet tot dat ene plein leeg is, maar laat meer mensen in je foto’s zien. En dan wel het liefst de lokale bevolking, want die benadrukken de sfeer van een stad of een bepaald gebied. Anders dan bij portretfotografie hoef je geen contact te zoeken, je legt die mensen gewoon vast tijdens hun dagelijkse bezigheden.

4. Ga voor verrassende foto’s
Natuurlijk wil je dat beroemde bouwwerk op de foto zetten. Maar de uitdaging van elke reisfotograaf is om dat op een verrassende manier te doen. Zo voorkom je dat je dezelfde foto’s maakt als iedereen. Laat het gebouw daarom eens niet het onderwerp van de foto zijn, maar fotografeer bijvoorbeeld een kind of een verliefd stelletje dat hand in hand loopt met het gebouw op de achtergrond. Of laat het gebouw weerspiegelen in een zonnebril en maak daar een foto van. Ook slecht weer kan zorgen voor een verrassende foto, omdat veel mensen hun camera op die momenten juist opbergen.

5. Richt je op details
We maken nog wel eens de fout om zoveel mogelijk op een foto te willen laten zien. Zonde, want juist de details vertellen een verhaal. Ga dus op zoek naar verrassende elementen en leg de dingen vast die jou opvallen. Denk bijvoorbeeld aan een imposant gebouw waarvan je besluit alleen de deuren, traptreden of bijzondere stenen te fotograferen. Onthoud ook: hoe eenvoudiger de omgeving, hoe krachtiger het beeld. Of je nu alleen op stedentrip bent, met wintersportvakantie of een verre reis maakt, eenvoud in je foto’s doet wonderen.

Details

6. Zoek de hoogte op
Een andere manier om verrassende foto’s te maken is door een ander standpunt in te nemen. De meeste mensen maken foto’s vanaf de straat op ooghoogte, dus ga op zoek naar torens, bruggen, bergen of kantoorgebouwen die over de stad of het landschap uitkijken. Zo fotografeer je vanuit een andere invalshoek en maak je mooie overzichtsfoto’s. Doe dat niet alleen overdag, want juist ’s avonds maak je adembenemende plaatjes vanwege de vele lichtjes. Mag het nog verrassender? Door een hele lange sluitertijd te gebruiken (en een statief) zullen de lampen van rijdende auto’s veranderen in rode en witte strepen.

7. Maak foto’s van nieuwe gerechten
Eén van de leukste dingen aan reizen is het uitproberen van nieuwe gerechten, dus waarom zou je daar geen foto’s van maken? Wel is overdag fotograferen gemakkelijker dan ’s avonds. Voor de mooiste foto’s kun je buiten het beste in de schaduw fotograferen en wie binnen gaat eten, doet er goed aan een plekje te zoeken bij het raam. Zorg verder voor zo min mogelijk afleiding rond je bord. En voor echte food photography zorg je voor een beperkte scherptediepte in je foto. Gebruik dus het laagst mogelijke diafragma zodat alleen de voorkant van het bord scherp is en de rest vervaagt.

 

Food photography

8. Ga op zoek naar kleur
Ben jij je bewust van de kracht van kleur in je foto’s? Met verschillende kleurcontrasten kun je hele mooie accenten leggen in je foto en op reis word je vaak omringd door mooie kleuren. Denk aan gekleurde muren, deuren, felblauwe luchten en bontgekleurde marktkraampjes. Kijk ook eens hoe de complementaire kleuren rood en groen of blauw en oranje elkaar versterken. Of zorg dat één element in de foto erg opvalt vanwege zijn felle kleur doordat de kleuren eromheen veel minder fel zijn. Kleuren worden bovendien levendiger en krijgen meer diepte in het mooie licht tijdens de gouden uren rond zonsopkomst en zonsondergang.

9. Presenteer je foto’s in een fotoboek
Eenmaal thuis wil je jouw foto’s natuurlijk het liefst aan iedereen laten zien, dus wat is er leuker dan een mooi fotoboek maken van je avonturen? Zo blijven je foto’s voor altijd mooi bewaard en bovendien kun je er jouw verhaal, grappige anekdotes en leuke extra’s aan toevoegen. Maar je kunt ook leuke fotocollages maken van sommige pagina’s en foto’s waar je heel trots op bent juist groots en beeldvullend tonen. Zo geniet je dubbelop van je reis!

Fotoboektip: In onze fotoboeksoftware vind je hele mooie achtergronden en cliparts in de categorie Landen. Hieronder zie je een kleine greep uit de collectie.

Achtergronden
Achtergronden Landen

Cliparts
Cliparts Landen