Hobbyfotograaf en vogelaar Ton van Uden (66) fietst bijna dagelijks 25 tot 30 km door de Rosmalense polder voor zijn grote passie: het fotograferen van vogels. Europese cultuur vogels om precies te zijn. Ton vertelt vol enthousiasme over zijn grote passie en het vogelaar-zijn én hij deelt een aantal handige tips voor vogelfotografie liefhebbers . Zo gebruikt Ton nooit een statief: “Voordat je die uitgeklapt hebt, is het vogeltje al gevlogen.”

grauwe gans

Waarom bent u gespecialiseerd in vogelfotografie?
“Van jongs af aan hebben vogels me gefascineerd. Hoe ze leven, waar ze leven. Tijdens mijn lagere schooltijd probeerde ik ze al dichterbij huis te halen door zelf vogelhuisjes te maken en op te hangen. Ook ging ik altijd de polder in. Toen ik zes jaar geleden met pensioen ben gegaan, heb ik een goede spiegelreflexcamera met telelens gekocht en ben ik me pas echt gaan verdiepen in het fotograferen van vogels. Eindelijk heb ik daar nu tijd voor.”

Wat vindt u het leukste aan vogelfotografie?
“Vogels fotograferen in hun eigen habitat verveelt nooit. Er zijn mensen die het liefst alleen roofvogels vastleggen, maar ik vind elke vogel mooi. Schitterend hoe het licht door die veren valt. Het geeft me altijd weer voldoening als ik een mooie vogel in de zoeker krijg. En wanneer ik de kleur van zijn ogen kan zien, weet ik dat ik een prachtige foto heb gemaakt. Bovendien hou ik veel van de natuur, daar kun je pas echt ontspannen. Je moet de natuur ademen. Natuur happen, noem ik dat.”

Wat is uw favoriete foto en waarom?
“Eigenlijk kan ik niet kiezen, maar de foto van deze buizerd (zie onderstaande foto) is wel één van mijn favorieten. In dit geval was ik met de auto en normaal gesproken vliegen buizerds altijd meteen weg wanneer je met de auto stopt. Maar ik stond er nu zo’n tien meter vanaf en deze buizerd liet zich rustig fotograferen. Hij stond gewoon te poseren, haha. Bovenstaande foto vind ik dan weer leuk omdat ik net op tijd was om die grauwe gans vast te leggen. Hij sloeg op de vlucht en zijn stappen staan nog op het water.”

buizerd

Wat wilt u in de toekomst nog graag bereiken op fotografiegebied?
“Er zijn heel veel vogels die ik nog wil fotograferen. Het baardmannetje of de zeearend bijvoorbeeld, die zitten beide in de Oostvaarder plassen. Ja, als ik die nog eens voor mijn lens krijg, dat is wel een wens. Sinds een half jaar heb ik mij ook ingeschreven op de website http://waarneming.nl/. Daar heeft iedere vogelaar een levenslijst. Mijn teller staat nu op 66 verschillende vogels, terwijl er ook vogelaars zijn die al 265 vogels hebben gefotografeerd. Ik heb dus nog wel even te gaan.”

Wat adviseert u aan mensen die vogels willen fotograferen?
“Waarnemingen.nl is de website waar alle vogelaars bij elkaar komen. Dagelijks worden hier tientallen gespotte vogels in heel Nederland op geplaatst. Het doel van deze website is het in kaart brengen van de vogelstand in Nederland, maar voor iedereen die graag vogels fotografeert, is de site ook heel handig om te zien waar je moet zijn. Ikzelf plaats er 4 á 5 keer in de week een foto. Mijn foto’s maak ik overigens met een 500 mm telelens, voorzien van beeldstabilisatie. Hiermee kan ik gewoon uit de hand fotograferen en toch een scherpe foto maken.”

“Verder heeft elke vogel zijn eigen geluid en vaak is het zo dat je een vogel eerder hoort dan ziet. Dan moet je dus op het geluid af om te weten waar de vogel zit. Zo kijk je voor zangvogels in de bomen en voor kievieten in het grasland. Probeer dus het geluid te herkennen. Hier geldt echt: oefening baart kunst.”