‘Houd de zon in je rug’, werd ons vroeger altijd verteld als we gingen fotograferen. Vooral met het harde zonlicht in de zomer. Toch kun je prachtige foto’s maken door anders met de zon om te gaan. Maak juist gebruik van die mooie zomerse luchten, levendige kleuren en heerlijke zon! Lees onze tips voor het maken van de mooiste zomerfoto’s!

Zomerfotografie

1. Maak gebruik van tegenlicht
Hoewel er meestal wordt afgeraden om tegen het licht in te fotograferen kan dit juist voor heel bijzondere effecten zorgen. Omdat de zon je onderwerp van achteren belicht, kun je zo prachtige silhouetten vastleggen. Wel moet er een sterk contrast zijn tussen licht en donker, zoals bij onderstaande zonsondergang, anders werkt het niet.

Tegenlicht

tegenlicht paard

2. Betrek de zon in je foto’s
Zolang je zelf in de zon kunt kijken, kun je deze ook vrij fotograferen. En dat kan hele mooie plaatjes opleveren. Zorg bijvoorbeeld dat de zon zich aan de rand van je onderwerp bevindt. Kijk goed naar je compositie, zorg voor de juiste hoek en laat het zonlicht letterlijk je foto binnenstromen.

3. Leg mooie luchten vast
Op mooie zomerse dagen kunnen we genieten van prachtige luchten. Strak blauw zorgen ze voor dé ultieme vakantiesfeer, waardoor gebouwen en landschappen nog beter tot hun recht komen. En naarmate de avond vordert, verandert de lucht vaak in de meest prachtige kleuren. Als je te maken hebt met zo’n mooie lucht, geef deze rustig tweederde van de foto.

Zonsondergang

4. Het gouden uur

Een goede manier om fantastische foto’s te maken met natuurlijk licht is door gebruik te maken van het zogenaamde gouden uur. Hiermee wordt het uur na zonsopkomst en het uur voor zonsondergang bedoeld. Tijdens dit magische uur is het zonlicht zacht en warm waardoor je een prachtige sfeer in je foto’s creëert.

Gouden uur

5. Fotografeer die prachtige kleuren
De zomer staat bekend om zijn mooie, levendige kleuren. Felblauwe luchten, groene bomen, fleurige bloemen en, met een beetje geluk, een azuurblauwe zee. En op veel vakantieplekken komen daar ook nog de bontgekleurde huizen bij. Wees je bewust van al die mooie kleuren en zorg dat ze elkaar versterken op je foto’s.

Fotografeer kleur

6. Maak gebruik van je flitser
Wil je een mooi portret maken? Het lijkt misschien wat vreemd om op een zonnige dag je flitser aan te zetten, maar het zogenaamde ‘inflitsen’ is een prima manier om harde schaduwen te voorkomen. Zo voeg je namelijk een klein beetje licht toe aan je foto, waardoor de schaduw minder hard wordt. Vind je het licht te fel? Maak dan gebruik van de belichtingscompensatie.

Ga je binnenkort op vakantie? Lees onze tips voor mooie vakantiefoto’s en reisfotografie.