Weleens van lensflare gehoord? Nog niet zo lang geleden werden foto’s met lensflare bestempeld als mislukt. Maar tijden veranderen. Tegenwoordig maken fotografen dankbaar gebruik van lensflare en bestaan er zelfs apps voor je smartphone om achteraf lensflare aan je foto’s toe te voegen. Lensflare is namelijk een heel mooie en creatieve manier om sfeervolle foto’s te maken!

Lensflare creatief fotograferen

Lensflare ontstaat als direct zonlicht in de lens van je camera valt. De zonnestralen reflecteren aan de binnenkant van de lens voordat ze op de sensor vallen. Je ziet dit op de foto terug in de vorm van lichtbollen, strepen of een waas. Je kunt het effect ook krijgen als de zon net niet helemaal direct in beeld is. Doordat de zon wel op het voorste lenselement schijnt, zie je toch een flare. Ook andere lichtbronnen kunnen lensflare veroorzaken, maar we richten ons hier even op de zon.

Lensflare

Wil je lensflare creatief inzetten? Een simpele manier om lensflare te creëren is door te fotograferen tegen het licht in. Kader je onderwerp zo in dat de zon er net langs schijnt of plaats de zon precies op een hoek. Zo krijgt je onderwerp extra aandacht en je creëert onmiddellijk extra sfeer.

Als je nu het diafragma verkleint (een hoger f-getal), valt er minder licht op de sensor en verandert de zon in een ster. Een mooi zonnig effect is het resultaat. Doe dit overigens alleen als de zon relatief zwak is, zoals bij zonsopkomst of zonsondergang, of kijk iets verder weg van de zoeker als je de compositie maakt. Het is nooit goed om direct door de zoeker naar de zon of naar een andere felle lichtbron te kijken.

Lensflare

Wanneer je de zon bewust uit beeld houdt en deze dus los van je onderwerp fotografeert, kun je een overbelichte waas in je foto creëren. Dit zie je vaak terug bij bruidsfotografie. Bruidsfotografen maken sowieso graag van het gouden uurtje in combinatie met lensflare.

Lensflare bruidsfotografie

Lensflare romantiek

Benieuwd naar de eerder genoemde apps? Met LensFlare kun je allerlei verschillende flares aan de foto’s toevoegen en zo je eigen sfeertje creëren. Deze app is alleen te downloaden voor de iPhone voor € 1,79. Het gratis PhotoJus Lens Flare is een alternatief voor Android gebruikers.

Veel plezier in het zonnetje!