In een vorig blogartikel hebben we besproken op welke manieren je panoramafoto’s kunt maken. Je weet wel, van die mooie brede foto’s die heel geschikt zijn voor landschapsfotografie omdat je er veel meer op ziet dan op een gewone foto. Maar hoe maak je zo’n panoramafoto nou zelf met je camera, zonder smartphone of speciale panoramafunctie, maar gewoon door deze handmatig in te stellen?

Panoramafotografie

Allereerst is de overlapping van de opeenvolgende foto’s heel belangrijk. Hou hier als regel aan dat de overlap per foto ongeveer 1/3 moet zijn. Een aantal onderdelen van je camera die normaal gesproken heel vanzelfsprekend zijn, kunnen tijdens het maken van een panoramafoto juist zorgen dat het eindresultaat tegenvalt. Stel je camera dus goed in.

Panorama

Zo stel je de camera in
– Stel scherp op je onderwerp en zet daarna de Autofocus van je camera uit om te voorkomen dat je camera tussentijds automatisch gaat scherpstellen.
– Zorg ervoor dat je de belichting van je foto’s gelijk houdt. Het is aan te raden om je camera daarom in de M-stand te zetten, nadat je de verschillende metingen hebt gedaan. Gebruik deze metingen om in de M-stand de camera in te stellen. Door deze handmatige instellingen zal de belichting en scherptediepte van elke foto hetzelfde zijn.
– Zet tot slot de automatische witbalans (AWB) uit. Eventueel bepaal je zelf de witbalans, maar kies in elk geval voor een vaste instelling. Als je je camera hebt ingesteld, kun je aan de slag.

Nog een paar tips:
– Een statief is een heel mooi hulpmiddel bij het maken van panoramafoto’s.
– Bedenk dat foto’s gemaakt in portretstand veel meer speelruimte geven.
– Een omgeving met veel kabels en schuine lijnen, denk aan een brug in een stad, is niet eenvoudig om vast te leggen als panorama. Landschappen zijn veel gemakkelijker om mee te beginnen.
– Experimenteer ook eens met een lager standpunt: ga door je knieën en kijk wat voor effect dit heeft.
– Vergeet niet om de automatismen die je hebt uitgezet op je camera weer aan te zetten als je klaar bent met de fotosessie.
– Een goed gelukte panoramafoto is zeker de moeite waard om eens af te drukken. Zo kun je bij CEWE posters bestellen in verschillende panorama-formaten.

Veel plezier bij het maken van je panoramafoto’s!