Simone maakt elk jaar een fotoboek van haar vakantie. Dit jaar ging de reis naar Spanje. Fotoboeken maken is echt een hobby van haar, dus zodra de volgende vakantiebestemming bekend is, begint Simone al met de lay-out van het bijbehorende fotoboek. Op internet bekijkt ze wat ze met haar gezin allemaal kan gaan doen en de lay-out past ze hier gewoon op aan. Hoe leuk en bijzonder! We vroegen Simone alles over de maak van haar fotoboek.

Het fotoboek van Simone

Waarom maak je van tevoren al de lay-out van het fotoboek?
“Zo kan ik in de winter lekker achter de computer bezig zijn en hoef ik er in de zomer niet zoveel tijd meer aan te besteden. Als we terug zijn van vakantie is het dan alleen nog een kwestie van foto’s toevoegen en klaar. Ik vind het wel fijn om dit zo snel mogelijk na de vakantie te doen, want dan zit alles wat ik gedaan en gezien hebt nog goed in m’n hoofd. En het voordeel is dat ik zo van tevoren al een idee heb van wat ik op vakantie wil zien en doen, een erg leuke manier om ernaartoe te leven.”

Waar let je op bij het maken van een fotoboek?
“Natuurlijk zoek ik de mooiste foto’s uit, want ik kan lang niet al mijn foto’s kwijt. Daarnaast zorg ik dat de achtergrondkleuren goed bij de foto’s passen. Een foto komt op de ene kleur veel beter tot zijn recht dan op een andere kleur achtergrond. Verder gebruik ik eigenlijk altijd het formaat large liggend, omdat ik hier op een mooie manier meerdere foto’s op een pagina kan zetten en mooie lay-outs kan maken.”

Waar haal je je inspiratie vandaan?
“Ik kijk op internet naar mogelijkheden van lay-outs en spreads en ik probeer gewoon heel veel zelf. Ook heb ik eens aan een online cursus van CEWE meegedaan. Veel wist ik al, maar het is toch leuk om te zien wat een professional maakt. Ook daar heb ik ideeën opgedaan. Maar het belangrijkste vind ik om gewoon lekker creatief bezig te zijn en dingen uit te proberen. Niet alles wordt altijd zoals je wilt of verwacht, maar daar leer je van.”

Het fotoboek van Simone

Wat vind je van de software van CEWE?
“Ik ben heel blij met de software van CEWE. Het werkt gemakkelijk en snel, en er loopt eigenlijk nooit vast. Je kunt er heerlijk relaxt mee werken. Bovendien werk ik graag met mijn eigen achtergronden en plaatjes omdat ik veel digitaal scrapmateriaal heb, en bij CEWE kan ik ze allemaal zonder problemen gebruiken. Dat heb ik nog niet in een ander programma gevonden. Daarnaast heeft de software handige functionaliteiten die het werken ermee vergemakkelijken.”

Heb je nog tips voor andere fotoboekmakers?
“Ik heb sinds kort het tooltje ontdekt waarmee je foto’s op dezelfde hoogte kunt plaatsen. Geweldig! Echt een aanrader. Verder is het transparant maken van foto’s mijn persoonlijke favoriet. Leuk om foto’s zo effecten mee te geven van je achtergrond. En kijk dus ook eens buiten de software naar leuke plaatjes en achtergronden die je kunt toevoegen. Zo is de stier op onderstaande pagina een plaatje van internet, net als de tekst ‘Alicante’ op de spread hierboven.”

De favoriete spread van Simone

Met welke spread ben je het meest tevreden?
“Over het algemeen ben ik heel tevreden met het gehele fotoboek, al zou ik de volgende keer wel kiezen voor een iets kleiner lettertype. Maar met veel spreads ben ik echt heel blij. Als ik toch een spread moet kiezen, dan ga ik voor bovenstaande. Hier heb ik op beide pagina’s met transparanten gewerkt en het resultaat vind ik erg geslaagd.”

Wat is het onderwerp van je volgende fotoboek?
“Ik gok dat het weer een vakantiefotoboek zal worden. Dat is eigenlijk het onderwerp van al mijn fotoboeken. Ik maak al jaren fotoboeken en het leuke is dat je ook echt verschil ziet. Ze worden steeds mooier vind ik. Zo zie je dat je steeds weer meer dingen leert en dat de mogelijkheden in de software ook steeds beter worden.”