Ben jij dol op portretfotografie? Dan is een bezoekje aan het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam zeker de moeite waard! Want deze zomer wijdt dit museum een expositie aan 32 fotografen die in de afgelopen 25 jaar hebben gezorgd voor de vernieuwing binnen de Europese portretfotografie. Zo kun je er foto’s van Anton Corbijn en Rineke Dijkstra bewonderen, maar ook die van minder bekende – maar invloedrijke – fotografen. FACES is de eerste tentoonstelling die terugblikt op de aangrijpende ontwikkelingen die de Europese portretfotografie sinds 1990 heeft doorgemaakt. Gaat dat zien!

FACES | European Portrait Photography since 1990

FACES laat de kracht, rijkdom en diversiteit van de hedendaagse Europese portretfotografie zien en legt daarbij verbanden met de renaissance traditie: de oorsprong van het portretgenre. De tentoonstelling signaleert een tendens in het genre waarin de individuele mens – beroemd of anoniem – en zijn of haar sociale en culturele identiteit centraal staat. Deze artistieke ontwikkeling gebeurt tegen de achtergrond van razendsnelle veranderingen binnen Europa. Denk aan globalisering, migratie, de komst van internet en de economische eenwording: allemaal veranderingen die het begrip ‘identiteit’ sinds 1990 op scherp hebben gesteld. In de tentoonstelling komen dan ook vragen aan bod over identiteit, cultuur en geschiedenis en de relaties tussen de geportretteerde, de kijker en de fotograaf.

De tentoonstelling omvat zowel studio- als locatieportretten. Kenmerkend voor de jaren negentig is dat het portretgenre uiteenlopende verbanden aangaat met de mode- , de documentaire en de reportagefotografie. Fotografen en beeldend kunstenaars zijn zich bovendien vaak heel bewust van de rijke en eeuwenoude (schilderkunstige) portrettradities. In hun werk verwijzen zij daar soms bewust naar of ze spelen er een spel mee. Terwijl portretten traditiegetrouw worden gemaakt van personen met status of een belangrijke maatschappelijk functie, is er nu vaak een grote aandacht voor de gewone man of vrouw in het dagelijkse leven. Ook die wisselwerking tussen de traditionele stijlkenmerken en een eigentijdse invulling is terug te zien in de tentoonstelling. Zo plaatste fotograaf Clare Strand daklozen in een klassiek Engels landschapsdecor en Clegg & Guttmann maken met hun geënsceneerde klassieke ‘corporate portraits’ een verwijzing naar de oude portrettradities.

De tentoonstelling FACES is te zien vanaf 30 mei t/m 23 augustus 2015 in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam aan de Wilhelminakade 332. Het museum is van dinsdag t/m zondag geopend.

Bron: www.nederlandsfotomuseum.nl/