Omdat het CEWE FOTOBOEK 10 jaar bestaat, vonden wij dit een mooie aanleiding om onze klanten te vragen naar de fotoboeken die zij in de afgelopen jaren hebben gemaakt. Deze week spraken we met Yvonn Verhaart (1950). Nog maar vier jaar geleden begon ze met haar eerste CEWE FOTOBOEK en inmiddels heeft ze al 17 exemplaren gemaakt. Hiervan heeft ze er verschillende cadeau gedaan en ze maakt zelfs fotoboeken in opdracht! Lees hier de mooie verhalen achter haar fotoboeken en laat je, net als wij, inspireren.

Fotoboeken Yvonn Verhaart

1. Mijn allereerste CEWE FOTOBOEK
“Ik heb 21 jaar in Australië gewoond. Pas sinds vier jaar ben ik weer terug in Nederland waar ik mijn eerste grote liefde heb teruggevonden met wie ik inmiddels ben getrouwd. We kennen elkaar al 45 jaar, maar door omstandigheden verloren we elkaar uit het oog en ik emigreerde naar Australië. Van dit huwelijk heb ik mijn eerste CEWE FOTOBOEK gemaakt. Een oefenboek eigenlijk dat ik heel eenvoudig heb gehouden, maar wat wel het begin was van een mooie hobby.”

2. De prachtige natuur in Australië
“In de tijd dat ik in Australië woonde, heb ik altijd heel veel foto’s gemaakt van de natuur en vooral van allerlei mooie vogels. Want de vogels daar zijn echt nog zóveel mooier en kleurrijker dan dat ze hier zijn. Het was voor mij echt een soort meditatie om na mijn werk de natuur in te gaan en te fotograferen. Eenmaal hier in Nederland heb ik de mooiste foto’s verzameld en er een fotoboek van gemaakt. Dat is erg mooi geworden. Mensen om mij heen vonden zelfs dat ik het uit moest laten geven. Met dat fotoboek van Australië kreeg ik echt de smaak te pakken.”

Vogel Australie
Een vogeltje uit Yvonn’s fotoboek van Australië

3. Levensboeken voor de kinderen van een vriendin
“De volgende projecten waren de levensboeken van de zoon en dochter van een vriendin van mij. Ze had heel veel foto’s in de la liggen, maar ze had nooit de tijd gehad om iets met deze foto’s te doen. Dus ik heb ze allemaal gescand, de nieuwere digitale foto’s verzameld en vervolgens voor ieder een fotoboek gemaakt. De kinderen zijn er ontzettend blij mee, dat is zo leuk om te zien! Vooral voor later is het natuurlijk heel fijn om zo’n mooi boek te hebben. “

4. Het fotoboek van tante Marie
“Tante Marie is niet mijn tante, maar de tante van een vrouw met wie ik toevalligerwijs in aanraking kwam. Ik wandel veel in het bos tegenover mijn huis en op een dag kwam ik een gewond jong reetje tegen. Ik wilde het helpen, maar kon dat niet alleen. Op dat moment kwam er een vrouw aanlopen. Samen hebben we ervoor gezorgd dat het beestje hulp kreeg. We raakten aan de praat en toen bleek dat deze vrouw iemand nodig had om een fotoboek te maken over haar tante Marie, een heel bijzondere vrouw die 102 jaar was geworden. Dat leek mij fantastisch om te doen! En dat was het ook. Die vrouw is voor mij echt gaan leven tijdens het maken van het boek. Er zijn maar liefst 36 exemplaren van het fotoboek besteld voor alle nabestaanden.”

5. Een bijzonder cadeau voor vrienden
“In Australië heb ik nog altijd veel vrienden en kennissen. Dus zo kwam het dat mijn huidige man en ik daar vier weken lang op een boerderij – met maar liefst 2400 hectare grond – van vrienden gingen passen. Natuurlijk had ik mijn fotocamera mee, want die is voor mij inmiddels bijna een verlengde van mijn arm geworden. Ik gaf mezelf de opdracht om door de ogen van mijn vrienden te kijken. Wat nou als ze hier niet meer zouden wonen, wat zouden ze zich dan graag willen herinneren? Ik heb foto’s gemaakt van het huis, het erf, de dieren… Vervolgens heb ik hier een fotoboek van gemaakt en naar hen opgestuurd als kerstcadeau. Dat was een groot succes. Ze waren heel blij en ontroerd.“

6. Voor de buurvrouw in Oostenrijk
“In de maand juni huren mijn man en ik de afgelopen jaren een hut in Oostenrijk. Daar hebben we een buurvrouw die er permanent woont. En zij heeft een ontzettend bijzondere tuin met allerlei leuke figuren, mooie bloemen, en eekhoorntjes etc. Dus ik ben daar aan het fotograferen geweest en de foto’s heb ik gebundeld in een fotoboek dat ik mijn buurvrouw vervolgens cadeau heb gedaan. ‘Ik had geen idee dat ik zo’n mooie tuin had’, zei ze. En dat vind ik dus geweldig om te doen: mensen de ogen openen en hen laten zien hoe mooi de wereld is. Vooral als je ziet dat iemand het wel kan gebruiken, dat is zó mooi.”

Wat inspirerend! Het lijkt erop dat je erg geniet van een fotoboek maken?
“Ja, ik vind het ontzettend leuk om te doen. Vooral op regenachtige dagen vind ik het heerlijk om er een paar uurtjes mee bezig te zijn en ook ’s avonds werk ik liever aan een boek, dan dat ik tv zit te kijken. Ten eerste hou ik van fotograferen, ik heb ooit in de donkere kamer gewerkt bij de Arnhemse Courant en ik heb de opmaak gedaan van het weekblad De Automatisering Gids. De grafische vormgeving heeft me altijd al getrokken. Met het maken van een fotoboek kan ik beide combineren.”

Heb je een favoriet formaat fotoboek?
“Een favoriet formaat fotoboek of papier heb ik niet. Elk onderwerp vraagt om een andere benadering. Zo heb ik het fotoboek van tante Marie wat sober gehouden en af laten drukken op luxe fotopapier. Maar het cadeauboekje wat ik heb gemaakt voor een vriendin, van onze vakanties naar Vlieland en Spanje, vraagt bijvoorbeeld juist om een klein vierkant fotoboek met eenvoudiger papier.”

Wat wordt het onderwerp van je volgende fotoboek?
“Ik zit erover te denken om een jaarboek te maken. Ik heb al twee fotoboeken gemaakt van onze vakanties in Oostenrijk en ook eentje van onze vakantie in Spanje. Omdat we daar vaker naartoe gaan kan ik deze vakanties beter onderbrengen in een jaarboek, tezamen met andere mooie foto’s en gebeurtenissen. Daarnaast staat er een vakantieboek van mijn vriendin en haar gezin op de planning, zij zijn net terug van Karpathos. En misschien krijg ik nog een andere fotoboekopdracht voor 19 exemplaren! Erg leuk en het houdt me aardig van de straat. :-)”

Wij willen Yvonn ontzettend bedanken voor haar mooie verhalen! Ben jij ook geïnspireerd? We zijn benieuwd waar jouw volgende fotoboek over gaat!